Događaji

FORA 2018 - program

U nedelju, 8. jula organizujemo šestu po redu Futošku omladinsku radnu akciju, poznatiju kao FORA. I ove godine FORA najvrednije akcijaše vodi na EXIT, a kupus koji posadimo i odnegujemo biće doniran u humanitarne svrhe.

Na salašu u futoškom ataru pedeset prijavljenih akcijaša sadiće kupus namenjen u dobrotvorne svrhe. Učesnici manifestacije svoje mesto su izborili u otvorenom konkursu na oficijelnoj stranici FORE, objavljenom u četvrtak u podne.

Spremnost svih učesnika da budu deo ove humanitarne priče u saradnji sa EXIT fondacijom nagradićemo ulaznicama za EXIT festival.

Ove godine pokušavamo da utičemo na ekološku svest učesnika manifestacije te smo svim učesnicima koji na samu manifestaciju dodju biciklom spremili i prigodno iznenadjenje.

Novina za ovogodišnju radnu akciju je "nulti dan" kada će se održati predavanje otvoreno za javnost, koje ima za cilj da podstakne interesovanje mladih za preduzetništvo i upozna ih sa različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje. Predavači su mladi ljudi koji su se proteklih godina i sami oprobali u vodama poljoprivrede i preduzetništva i spremni su da svoja iskustva podele sa mladima sličnih interesovanja.

 

Program šeste Futoške Omladinske Radne Akcije,

7. jul -nulti dan

12:00h - Predavanje "Poljoprivreda za mlade", OŠ "Miroslav Antić" Futog

14:00h - Koktel

8. jul - radna akcija

do 13:00h  - Okupljanje učesnika i prijavljivanje

13:00-14:00h – Uvodno predavanje o planiranim aktivnostima

14:00-16:00h – Rad u polju

16:00-19:00h  – Akcijaška večera i kulturno-umetnički program

 

Pridružite nam se i ove godine i podržite FORU, koja svojim primerom pokazuje da mladi mogu značajno da doprinesu zajednici i očuvanju jednog brenda.

ORA JE FORA !

alt

Spisak učesnika Futoške omladinske akcije "FORA 2018"

Posle uzbudljivog facebook glasanja na stranici https://www.facebook.com/FutoskaORA/ gde je pristiglo više od 130 komentara, 

50 najbržih steklo je pravo učešća na Futoškoj omladinskoj radnoj akciji "FORA 2018":

 

1. Luka Todorić
2. Kosta Protić
3. Jelena Meseldžija
4. Rajko Gligorić
5. Borka Gojković
6. Jovan Zagorčić
7. Aleksandar Todorović
8. Damir Letić
9. Marijana Petrušić
10. Milovan Kušaković
11. Nemanja Simikić
12. Kosovka Simović
13. Aleksandar Parabucki
14. Srđan Jandrić
15. Tamara Ružić
16. Aleksandar Beker
17. Vasilije Janković
18. Jelena Simović
19. Milana Galin
20. Marko Mihajlov
21. Zorana Orozović
22. Stefan Stajić
23. Ivana Spasojević
24. Milorad Udicki
25. Nemanja Nenadović
26. Vuk Radulović
27. Isidora Tepić
28. Stefan Šumar
29. Milena Borenović
30. Milica Petrović
31. Teodora Sekrenj
32. Stefan Medar
33. Stefan Knežević
34. Milan Gvero
35. Nemanja L.
36. Andrea Rakić
37. Saša Amidžić
38. Jelena Jović
39. Borislav Ris
40. Slobodanka Mračević
41. Milica Cvrkalj
42. Jelena Kosanović
43. Kristina Milić
44. Ljiljana Švonja
45. Dušan Jovanović
46. Filip Veber
47. Milana Arambašić
48. Dušan Predojević
49. Božidar Radulović
50. Dalibor Matejević

Futoški kupus u Evropskom parlamentu! Terra Madre Balcans

Posle 4 uspešna događaja u Sofiji (2010,2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), Tera Madre Balkan mreža okupila se u srcu Evropske debate u momentu koji je krucijalan za definisanje Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy) posle 2020. Preko 100 delegata iz zemalja Balkana predstavili su potencijal Balkana u biodiverzitetu, bogatoj tradiciji u proizvodnji hrane i održivim poljoprivrednim praksama.

Delegacija Srbije bila je sačinjena od predstavnika proizvođača, aktivista i naučnika različitih ekspertiza. Osim prilike za osnaživanje Slow food mreže u državi i regionu, delegati su učestovali na panel diskusijama i predavanjima. Jedinstven događaj bio je predstavljanje proizvoda iz Kolevke ukusa (Arc of Taste) u Evropskom parlamentu, među kojima su se predstavili futoški kupus, leskovački ajvar, gledićka rakija i mnogi drugi. Stanovnici Brisela mogli su da probaju i tradicionalna jela Srbije pripremljena od strane delegata u restoranu Les Brigittines.

alt

 

alt

 

alt

Futoški kupus na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Od utorka 15. do ponedeljka 21. maja 2018. godine održao se Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Udruženje "Futoški kupus" predstavilo se u Hali 6 Novosadskog sajma, u okviru "Izložbe proizvoda sa oznakama geografskog porekla, organskih proizvoda i malih pivara" pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Promociju "FUTOŠKI KUPUS BREND" podržao je grad Novi Sad, Gradska uprava za privredu.

Program je obuhvatao promociju privrednih potencijala Futoga, lokalnih običajai turističke ponude sela. Tokom sedam sajamskih dana na štandu Udruženja predstavljeni su proizvođači i prerađivači futoškog kupusa i utemeljivači brenda.Posetioci štanda bili su u prilici da degustiraju jela od futoškog kupusa i uživaju u kulturno-umetničkom programu

.  
Izložba proizvoda sa oznakama geografskog poreklaje podržana i kroz akciju "Osnažimo male" koja je deo regionalnog projekta "Održiva poljoprivreda za održivi Balkan" (www.sasb-eu.org) koji vodi ORCA sa konzorcijumom partnera, a finansiran je od strane Evropske unije. Posetioci izložbe će pored prilike da okuse i kupe tradicionalne proizvode Srbije moći da nauče zašto su Oznake geografskog porekla značajne za naša sela i kako da prepoznaju falsifikate i pomognu malim poljoprivrednicima. 

 

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

HUMANITARNA AKCIJA U FUTOGU

Na Čerevićkoj skeli u Futogu 26. i 27. januara 2018. godine održana je velika humanitarna akcija. U lepom ambijentu na obali Dunava organizatori su pripremali jela za posetioce ove akcije, a posetioci su zauzvrat donirali novac za lečenje Nađe Kvrgić i Jelene Milovanović. Akciju su podržali mnogobrojni sugrađani i donatori.

Ova akcija je odličan primer solidarnosti i duha zajedništva i radujemo se svakoj budućoj inicijativi ovih mladih ljudi.

 

alt

 

Još članaka...