Događaji

Slow food Culture dinner

U organizaciji Slow food Beograd kao finalni događaj Nedelje italijanske kuhinje 30.11.2017. u hotelu Metropol Pallace

u Beogradu organizovan je događaj pod nazivom "Večera kulture". Italijanski kuvar iz regiona Friuli, Federico Mariutti, 

pripremao je italijanska jela od tradicionalnih srpskih proizvoda. Večeri su prisustvovali i predstavnici proizvođača tih 

proizvoda gde su dobili priliku da predstave svoj proizvod zvanicama.

alt

 

Večera je deo globalne kampanje Slow food pokreta pod nazivom "Meni za promenu" koja ima za cilj povećanje svesti 

o uticaju načina ishrane na globalno zagrevanje.

 

alt

 

FORA 2017- poklonjen kupus u humanitarne svrhe

Tradicionalno, kupus koji zasade akcijaši na Futoškoj omladinskoj radnoj akciji- FORA kada sazri poklanja se u

humanitarne svrhe.

 

 alt

alt

12. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA U BEOGRADU

Udruženje "Futoški kupus" je i ove godine na 12. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu od 22.-25. novembra 2017. godine tradicionalno predstavilo svoje proizvode zajedno sa članovima Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda "Original Srbija".

alt

alt

Na Sajmu etno hrane i pića u organizaciji Asocijacije poljoprivrednika i Saveza tradicionalnih proizvođača Srbije "Original Srbija" 23.11.2017. godine održan je okrugli sto "Pozicija iz perspektive poljoprivrednih gazdinstava sa malom i tradicionalnom proizvodnjom".
Učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, eksperti u polju oznaka geografskog porekla, poljoprivrednici i proizvodjaci tradicionalnih proizvoda.

alt

Takođe posetioci sajma su u okviru projekta "Osnažimo male" mogli da degustiraju tradicionalne proizvode sa geografskim poreklom kao što su Leskovački ajvar, Fruškogorski lipov med, Begečka šargarepa, Petrovački kulen, Futoški sveži i kiseli kupus. alt

 

18. FUTOŠKA KUPUSIJADA I TERRA MADRE FUTOG

18. Futoška kupusijada održana je u petak 27. i subotu 28. oktobra 2017. godine.
alt
Prvi dan Futoške kupusijade je posvećen najmlađima, te se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama održava Mini kupusijada.
alt
Imali smo čast da ovogodišnjoj Kupusijadi prisustvuje i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, kao i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković.
alt
Bogat kulturno-umetničku program trajao je tokom celog dana, a predstavili su se deca iz futoških vrtića, škola, kao i domaćini - igrači tradicionalnih igara i muzičari KC "Mladost".
Osim programa na glavnoj bini, posetioci su mogli da uživaju u specijalitetima od kupusa, u okviru takmičenja za najbolje jelo od futoškog kupusa. Na takmičenju za najveću glavicu futoškog kupusa prvu nagradu odneo je Ranko Stojaković sa glavicom koja je težila 6,70 kilograma. Drugo mesto je zauzela Đurđina Vlajnić sa glavicom koja je težila 6,20 kilograma, dok je treće mesto pripalo Jani Radaković sa glavicom od 6,05 kilograma.
alt
Stručni skup za učesnike ovog događaja održan je u restoranu Marina, a na njemu su govorili Senka Knežević - načelnik Tržišne inspekcije Južnobačkog okruga, Vidosava Đurić - šef odseka intelektualnih svojina Južnobačkog upravnog okruga, Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika, Stevica Marković - predsednik Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "Original Srbija", a pojedinačno su predstavljeni i svi drugi učesnici događaja Terra Madre Futog.
alt
U okviru Kupusijade održano je  i predstavljanje tradicionalnih proizvoda Srbije pod nazivom "Terra Madre Futog", kao aktivnost pokreta Slow Food Futog i Saveza "Original Srbija".
Učesnici skupa "Terra Madre Futog" su predstavili sledeće proizvode :
 
1. Leskovački ajvar
 
2. Fruškogorski lipov med
 
3. Gložansku baburu
 
4. Petrovački kulen
 
5. Begečka šargarepa
 
6. Gorski sir iz  Jazka
 
7. Vina iz Banoštora
 
8. Vrbički beli luk
 
9. Mesne prerađevine od mangulice
 
10. Banatska štrudla s makom
 
kao i paletu proizvoda iz organske proizvodnje.
alt

NAJAVA 18. FUTOŠKA KUPUSIJADA I TERRA MADRE FUTOG

Позивамо вас на 18. по реду Футошку купусијаду и Фестивал Тера Мадре Футог, који ће се одржати 27. и 28. октобра 2017. године. Организатори Манифестације  под покровитељством Града Новог Сада су Удружење „Футошки купус“, Месна Заједница Футог, Културни Центар „Младост“ Футог, Средња Пољопривредна школа  и Основне школе у Футогу.

Први дан манифестације посвећен је најмлађима, те се традиционално у основним и средњим школама Футога одржава Мини купусијада. Други дан Купусијадe се излази на главну улицу Футога. Овогодишњу Купусијаду поред целодневног културно-уметничког програма, такмичења за највећу главицу и најбоље јело од футошког купуса, чиниће и 8. Футошки вашар- изложба традиционалних производа Србије.  

Уживајте у препознатљивом укусу јела од футошког купуса, испробајте традиционалне специјалитете Србије и уживајте у програму за целу породицу.

Добродошли!

alt

Još članaka...