Osobine

Objavljena monografija o proizvodnji kupusa

Institut za ratarstvo i povrtarstvo objavio je monografiju pod nazivom "Proizvodnja kupusa" čiji su autori dr Janko Červenski i dr Slađana Medić Pap.

Celu monografiju možete preuzeti u elektronskom obliku besplatno na sledećem linku.

alt

 

Monografija se izučava proizvodnju različitih sorti kupusa, sa posebnim osvrtom na tradicionalne sorte. 

Sorte koje su stvorene u Republici Srbiji namenjene su isključivo za svežu potrošnju i kiseljenje (futoški, srpski melez). One su i deo naše tradicije spremanja raznih kulinarskih specijaliteta od kupusa, gde su postale prepoznatljive i nezamenjive. Domaće sorte su bolje prilagođene uslovima proizvodnje u našoj sredini, zbog čega uvek imaju odličan kvalitet. Navike određenih porodičnih proizvođača su često usmerene ka gajenju starijih domaćih sorti i populacija zbog njihovog kvaliteta, ali i načina potrošnje. Na ovu činjenicu treba gledati pozitivno, jer predstavljaju deo tradicije proizvodnje kupusa i pripremanja određenih kulinarskih specijaliteta u određenom proizvodnom području. 

Knjiga je namenjena širokom krugu čitalaca: proizvođačima, kolegama agronomima i naučnim radnicima, studenatima i svima onima koji bi detaljnije želeli da se upoznaju sa kupusom. Autori monografije takođe se osvrću na rad Udruženja "Futoški kupus".

Futožani već vekovima neguju i čuvaju od uništenja seme nadaleko poznatog futoškog kupusa. Futoški kupus odlikuje se izuzetnim biološkim i tehnološkim karakteristikama i zbog toga je vrlo cenjena namirnica, kako kod nas tako i u svetu. U trenucima kada iz svetskih laboratorija stižu semena savremenih sorti kupusa, u Futogu borba za očuvanje tradicionalnog futoškog kupusa, vekovima gajenog na obalama koje zapljuskuje Dunav, nikada nije bila jača. Futoški kupus poseduje jedinstvene senzorne, prerađivačke i kvalitativne osobine upravo stoga što raste na ovom geografskom lokalitetu. Sa željom da se sačuva i poveća proizvodnja i prerada futoškog kupusa u Futogu je formirano udruženje proizvođača i prerađivača futoškog kupusa „ Futoški kupus“ sa misijom: ZAŠTITA FUTOŠKOG KUPUSA PREMA ZAKONU O OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA i sa vizijom: FUTOŠKI KUPUS ZAŠTIĆEN OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA NA SVETSKOM TRŽIŠTU KAO JEDAN OD SRPSKIH BRENDOVA.

Udruženje "Futoški kupus" ovom prilikom zahvaljuje se autorima na dugogodišnjoj saradnju u stvaranju i jačanju BRENDA FUTOŠKI KUPUS I FUTOŠKI KISELI KUPUS.

 

Proizvodi sa geografskim poreklom- informativni letak

altaltaltalt

CVET FUTOŠKOG KUPUSA

alt

Osobine, sadržaj i lekovitost futoškog kupusa

OSOBINE FUTOŠKOG KUPUSA

  • Pripada beloj vrsti kupusa
  • "Srednje kasna" i "Kasna" sorta namenjena je za kišeljenje i svežu potrošnju
  • Vegetacija duga od 110 do 140 dana od dana rasađivanja
  • Optimalni rok za rasađivanje od 01.07 do 20.07
  • Listovi rozete i spoljni listovi glavice su zelene boje sa slabo naglašenom nervaturom
  • Glavica je blago spljoštenog-ovalnog oblika
  • Prosečna težina glavice je od 1,5 do 3,5 kg
  • Poseduje značajna lekovita svojstva