Sajmovi

Futoški kupus na 51. Međunarodnom sajmu turizma

Futoški kupus na 51. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu održanom 4-7.10.2018. godine. 
 

alt

 

alt

POČEO TERRA MADRE Salone del Gusto

Od danas, 20. septembra, članovi Originala Srbije naći će se u Torinu, među stotinama proizvođača tradicionalne hrane iz celog sveta. Četvorodnevna manifestacija Salone del Gusto, epicenter je sveta hrane koja nije samo hrana, već postavlja brojna pitanja koja se tiču zdravlja,prirodnog okruženja, socijalne pravde, ekonomije, politike.

Brojne degustacione radionice, konferencije i međunarodni food market, kroz ovogodišnji slogan #foodforchange u fokus stavljaju ljude kao nosioce promena u prehrambenim navikama i odnosu prema hrani uopšte.

Više o samoj manifestaciji na www.salonedelgusto.com/en/, a na fb stranici OriGInal Srbije možete ekskluzivno pratiti slike, vesti o dešavanjima i impresije naših članova i posetilaca.

alt

 

alt

alt

Futoški kupus u Evropskom parlamentu! Terra Madre Balcans

Posle 4 uspešna događaja u Sofiji (2010,2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), Tera Madre Balkan mreža okupila se u srcu Evropske debate u momentu koji je krucijalan za definisanje Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy) posle 2020. Preko 100 delegata iz zemalja Balkana predstavili su potencijal Balkana u biodiverzitetu, bogatoj tradiciji u proizvodnji hrane i održivim poljoprivrednim praksama.

Delegacija Srbije bila je sačinjena od predstavnika proizvođača, aktivista i naučnika različitih ekspertiza. Osim prilike za osnaživanje Slow food mreže u državi i regionu, delegati su učestovali na panel diskusijama i predavanjima. Jedinstven događaj bio je predstavljanje proizvoda iz Kolevke ukusa (Arc of Taste) u Evropskom parlamentu, među kojima su se predstavili futoški kupus, leskovački ajvar, gledićka rakija i mnogi drugi. Stanovnici Brisela mogli su da probaju i tradicionalna jela Srbije pripremljena od strane delegata u restoranu Les Brigittines.

alt

 

alt

 

alt

Futoški kupus na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Od utorka 15. do ponedeljka 21. maja 2018. godine održao se Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Udruženje "Futoški kupus" predstavilo se u Hali 6 Novosadskog sajma, u okviru "Izložbe proizvoda sa oznakama geografskog porekla, organskih proizvoda i malih pivara" pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Promociju "FUTOŠKI KUPUS BREND" podržao je grad Novi Sad, Gradska uprava za privredu.

Program je obuhvatao promociju privrednih potencijala Futoga, lokalnih običajai turističke ponude sela. Tokom sedam sajamskih dana na štandu Udruženja predstavljeni su proizvođači i prerađivači futoškog kupusa i utemeljivači brenda.Posetioci štanda bili su u prilici da degustiraju jela od futoškog kupusa i uživaju u kulturno-umetničkom programu

.  
Izložba proizvoda sa oznakama geografskog poreklaje podržana i kroz akciju "Osnažimo male" koja je deo regionalnog projekta "Održiva poljoprivreda za održivi Balkan" (www.sasb-eu.org) koji vodi ORCA sa konzorcijumom partnera, a finansiran je od strane Evropske unije. Posetioci izložbe će pored prilike da okuse i kupe tradicionalne proizvode Srbije moći da nauče zašto su Oznake geografskog porekla značajne za naša sela i kako da prepoznaju falsifikate i pomognu malim poljoprivrednicima. 

 

alt 

alt

alt

alt

alt

alt

12. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA U BEOGRADU

Udruženje "Futoški kupus" je i ove godine na 12. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu od 22.-25. novembra 2017. godine tradicionalno predstavilo svoje proizvode zajedno sa članovima Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda "Original Srbija".

alt

alt

Na Sajmu etno hrane i pića u organizaciji Asocijacije poljoprivrednika i Saveza tradicionalnih proizvođača Srbije "Original Srbija" 23.11.2017. godine održan je okrugli sto "Pozicija iz perspektive poljoprivrednih gazdinstava sa malom i tradicionalnom proizvodnjom".
Učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, eksperti u polju oznaka geografskog porekla, poljoprivrednici i proizvodjaci tradicionalnih proizvoda.

alt

Takođe posetioci sajma su u okviru projekta "Osnažimo male" mogli da degustiraju tradicionalne proizvode sa geografskim poreklom kao što su Leskovački ajvar, Fruškogorski lipov med, Begečka šargarepa, Petrovački kulen, Futoški sveži i kiseli kupus. alt

 

Još članaka...