Kupusarije

Futoška kupusijada 2018.

Ovogodišnja 19. "Futoška kupusijada",u okviru koje se održavaju 9. susreti proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i IV Festival "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta, će se održaće se danas (u OŠ M. Antić) i sutra u centru Futoga.

PETAK

Osnovna škola "Miroslav Antić" je domaćin "MINI KUPUSIJADE" – danu posvećenom futoškom brendu kroz programe koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića. Ovogodišnja tema je: "Moderni kupusići".

12:00 – OŠ Miroslav Antić – MINI KUPUSIJADA - "Moderni kupusići"

Učestvuju:

Vrtići "Biberče", „Meda" i "Kockica", škole iz Futoga – "Miroslav Antić" i "Desanka Maksimović", OŠ "Veljko Petrović" Begeč i Dom za decu i omladinu u Veterniku. Manifestacija se održava u organizaciji OŠ "Miroslav Antić" i Udruženja "Futoški kupus".

SUBOTA

Program u subotu 3. novembra počinje u 11:00 časova.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je veliki broj takmičara. Svako može da učestvuje u ovom takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077.

Takmičari – kuvari mogu da se prijave do petka 2. novembra.

Drugog dana u centru Futoga, u okviru KUPUSIJADE, održaće se i IX Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i predstaviće se proizvodi koji su mapirani u okviru projekta "Terra Madre Futog" Slow Food pokreta. Ovom manifestacijom želimo da se osvrnemo na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura.

Posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus po povoljnim cenama. Čuvena sarma od futoškog kupusa moći će da se kupi po ceni od 80 do 100 dinara.

U kulturno – zabavnom programu manifestacije, koji će se odvijati na bini postavljenoj na platou Kulturnog centra "Mladost", od 11:00 sati.

10:00 časova u Svečanoj sali "Marina" će biti održan stručni skup na više tema "Značaj zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda". Skup će otvoriti predsednik udruženja "Futoški kupus" Uroš Puača.

Za 12:30 časova je predviđeno svečano otvaranje i obraćanje organizatora i pokrovitelja manifestacije

14:00 časova biće proglašeni najuspešniji učesnici u takmičenju "Izbor najteže glavice futoškog kupusa" i najbolji kuvari - pobednici u takmičenju u kuvanju jela od kupusa.

 

"terra madre day" 2014.godine

U Osnovnoj školi "Miroslav Antić" Futog,  pripremale su se  pite i salate od kupusa povodom  obeležavanja  10. decembra   "Terra Madre day" Sloow Food pokreta .

alt

 

alt

14. FUTOŠKA KUPUSIJADA i IV FUTOŠKI VAŠAR

U Futogu je održana 14.Futoška kupusijada i IV "Futoški Vašar" - susreti proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije.

Futožani zajedničkim snagama sa  MZ FUTOG , KIC MLADOST , Vrtićima iz Futoga , Osnovnim školama " MIROSLAV ANTIĆ" , "DESANKA MAKSIMOVIĆ",  Srednjom Poljoprivrednom Školom  kao i sportskim klubovima   u slavu nacionalnog Brenda "Futoškog svežeg i kiselog kupusa" realizovali sledeća dešavanja :

25.10.2013.godine

"MINI KUPUSIJADA" u Osnovnoj školi "Miroslav Antić"

alt

U večernjim satima na centralnoj bini ispred KIC "Mladost " Futog organizovan je Rok koncert  pod sloganom "ORA je FORA"2013 kao nastavak Projekta Futoške omladinske radne akcije "FORA 2013" , lokalni Rok sastavi su najavili "FORU 2014".

alt

 

KUPUSIJADA Mrčajevci

Dana 14.09.2013.godine održana je Manifestacija posvećena svadbarskom kupusu.

alt

TERRA MADRE DAY, 10.12.2012.god.

    U Futogu, 11.12.2012.godine  obeležen je Terra Madre dan i godišnjica osnivanja Konvivijuma Slow Food Futog . Održane su  radionice u predškolskim ustanovama sa temom: "Tradicionalna hrana - zdrava hrana naših baka". 

    U prostorijama doma penzionera ,,KOZARA,, Futog, održana je izložba ručnih radova i tradicionalne posne  hrane napravljene od  futoškog kupusa koje su pripremile članice udruženja "Kreativni studio" iz Futoga, pevačka grupa KIC "Mladost" izvela je prigodan program.

alt

Još članaka...